knotwilg

 

 

Verhalen over de De Beerse Overlaat

De Osse canon
De Beerse Maas een grote stempel gedrukt op het leven van de Maaskanters. In de Osse Canon is daarom een speciaal venster gewijd aan de Beerse Maas.
Kijk voor venster nr. 24 Kaalslag tussen de Kades op de website van de Osse canon.

Escharen
De grote overstroming van 1820 in Escharen. De Beerse Maas, bedoeld om dijkdoorbraken te voorkomen, trad in werking. Maar het was niet genoeg.
Lees het verhaal op de site van het BHIC.

De grote overstroming van 1926
De grote overstroming van 1926 in het Maasland. In een aflevering van Andere Tijden vertelt documentairemaker Erik Willems het verhaal van de laatste grote overstroming in de regio.
Bekijk de aflevering Kronkels van de Maas op de website van Andere Tijden.

De Kesselse Hut
Het gebied tussen Lith en Oss is een uitgestrekt landschap met weinig variatie. Hier stroomde 's winters regelmatig de Beerse Maas. Alles wat de waterafvoer kon belemmeren, moest van hogerhand plaatsmaken. Er mocht dus ook niet gebouwd worden. Maar 's zomers waren veel landbouwers aan het werk in de polder. Daarom waren er rond de Hertogswetering op gezette plaatsen hutten gebouwd die in november weer werden afgebroken. Ook de boeren op weg naar de markt in Oss maakten graag gebruik van de tussenstop op weg naar huis om een borreltje te pakken.
1. Op de website van het BHIC is een verhaal te lezen over de Kesselse hut.
2. Een ander verhaal over de hutten in het Maasland vind je op de website van het Kliknieuws

 

 

 


Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

 

 

 

 

Multicontent
copyright beerseoverlaat.nl 2008
Free counter and web stats