Oss
 

 

gemeente Oss

Keent

Keent is een klein buurtschap tussen Ravenstein en Grave. Het lag vroeger aan de andere kant van de Maas en hoorde bij de provincie Gelderland. Na de kanalisatie van de Maas lag het ineens in Brabant.

Het zand uit de nieuwe bedding gedeeltijk gebruikt om de oude bedding op te hogen. Toch stroomt de oude bedding bij hoog water nog steeds vol en staan de twee toegangswegen onder water. Dan is Keent helemaal geïsoleerd van de buitenwereld.

klik hier om naar de website van het natuurontwikkelingproject te gaan.

naar boven

Erfdijk - Herpen

Nog steeds ligt er ten zuiden van Herpen een dijk. De erfdijk. De dijk ligt op een plaats waar je het niet zou verwachten; de Maas stroomt immers ten Noordoosten van Herpen.

De dijk moest ervoor zorgen dat het water van de Beerse Maas niet vanaf de zuidkant het dorp in zou stromen. De Erfdijk is een prachtig voorbeeld van een dwarsdijk.

 

naar boven

Groenendijk - Haren

Tussen Berghem en Haren liep vroeger de Groenendijk. Dat was een dwarsdijk die loodrecht op de Maasdijk naar de hogere grond liep.

De Groenendijk is in het verleden helemaal afgegraven. Maar inmiddels is hij voor een deel weer hersteld.

In het verleden is er veel strijd geweest om de Groenendijk tussen de inwoners van Haren aan de ene kant en van Deursen aan de andere kant. Er is zelfs nog een tijd een eenheid van de marechaussee gelegerd om de rust te bewaren. Tegenwoordig kun je er wandelen langs een speciaal uitgezette wandelroute.

Een folder van die wandelroute kunt u downloaden op de website van Aa en Maas

naar boven

Spoorlijn - Berghem Ravenstein

Vanaf 1880 loopt er een spoorlijn van Oss naar Nijmegen dwars door het stroomgebied van de Beerse Maas.

Het water kon gemakkelijk onder het spoor doorlopen, want tussen het buurtschap Tuureind en Huisseling bij Ravenstein was een doorlaat gebouwd waar het spoor overheen liep. Die doorlaat is inmiddels gesloopt.

naar boven

 

Osse Meer

Overal in het land zijn sporen te zien van de Maas die hier vroeger stroomde. Het Osse Meer of het Oude Zwembad is zo´n oude Maasbedding.

In de jaren is er een zwembad naast gegraven. Daar konden de mensen ´s zomers een baantje trekken. Na de oorlog is het zwembad in verval geraakt, maar onder de begroeiing kan je de startblokken nog zien.

De Hertogswetering is hier door de bedding gelegd, zodat het Osse Meer een onderdeel vormt van de afwatering van het Maasland en vroeger ook een deel vormde van de bedding van de Beerse Maas.

naar boven

 

 

Multicontent
copyright beerseoverlaat.nl 2008
Free counter and web stats